Ellen Versney biografie

ELLEN VERSNEY - harpiste

Ellen Versney, solo harpiste van het Radio Filharmonisch Orkest, studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Teresia Rieu en behaalde in 1993 haar Masters Diploma cum laude. Daarnaast is zij privé gecoached door Vera Badings (voormalig solo harpiste van het Concertgebouworkest), studeerde in Londen bij Thelma Owen (solo harpiste Royal Philharmonic Orchestra) en volgde masterclasses bij Susann McDonald (USA), Tatyana Tauer (Rusland) en Edward Witsenburg.

Op zeer jonge leeftijd, nog tijdens haar studie, werd Ellen aangesteld als eerste harpiste van het Brabants Orkest en vervulde later ook een tijd lang dezelfde functie als remplaçante bij het Koninklijk Concertgebouworkest waarmee zij vele tournees meemaakte en CD's opnam. Zij heeft gewerkt onder dirigenten als Sawallish, Rattle, Haitink, Gergiev en chefdirigent Chailly, die haar beschreef als "a remarkably gifted harp player with outstanding musical sensitivity, intuition and secure technical abilities". In 2001 is zij benoemd tot solo harpiste van het Radio Filharmonisch Orkest.

Na het winnen van de Erasmus Conservatorium Prijs en de Doelen Recital Prijs zette zij in 1994 het eerste Nederlandse Harp Concours op haar naam, en won tevens de 'Zilveren Lessenaar' voor haar vertolking van het verplichte hedendaags werk. Drie jaar later was zij lid van de internationale jury voor het tweede Nederlandse Harp Concours en maakt tegenwoordig regelmatig deel uit van andere jury's.

Ellen Versney heeft veelvuldig opgetreden als soliste met het Brabants Orkest (HBO), het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) en andere orkesten, onder meer in de concerten van Händel, Mozart, Debussy, Lutoslawski en Badings. De live CD opname (Donemus) van het harpconcert van Badings met HBO werd door de pers omschreven als "fabelachtig" en "van topklasse". Ook was zij soliste in de 'Introduction & Allegro' van Ravel en in het sextet van Riess met leden van het Concertgebouworkest. In 2004 soleerde zij in het Concertgebouw met het RFO in Caplet's 'Conte Fantastique' ter gelegenheid van het officiële afscheid van Edo de Waart als chefdirigent.

Zij is menigmaal uitgenodigd om solo te spelen op het bekende World Harp Congress en het Europees Harp Symposium en gaf recitals in Engeland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Tsjechië en de Verenigde Staten.

Zij speelt in diverse kamermuziekensembles en vormt met de solo fluitist van het Brabants Orkest het duo 'Manrique' waarmee zij ook op CD te beluisteren is. Daarnaast begeeft Ellen zich graag op het terein van de 20e eeuwse- en hedendaagse muziek als lid van het 'Doelenensemble Rotterdam' dat zich specialiseert in dit repertoire en waarmee zij regelmatig ook als soliste optreedt.

Ellen geeft privé coaching aan jonge harpistes en is van tijd tot tijd te gast als docente aan het conservatorium van Maastricht.